top of page

Geel


We hebben een weekje vrij. Eigenlijk hoorden we met 8 personen in een huisje in Renesse te zitten. Vanwege een longvirus dat de hele wereld over reist wandelen we deze ochtend in de Kampina bij Boxtel. Gezond en wel, net zoals iedereen in onze directe omgeving, dus er zijn ergere dingen. Wanneer we nog geen 10 minuten op pad zijn, hoor ik in de bomen boven ons het prachtige gezang van de wielewaal. In de 45 minuten die volgen, ontstaat een waar kat en muis spel tussen ons en het paartje wielewalen. Telkens als we er 100% zeker van zijn dat er minstens 1 exemplaar recht boven ons zit en we met verrekijker de hele boom afspeuren, is het even stil en horen we wat later het deuntje wat verderop klinken. Hierop lopen we wat verder in de richting van het gezang. We proberen weer alles af te zoeken maar zien de vogel niet. Dan horen we weer wat verderop het geluid. Het is een opvallend gezang wat je niet snel kunt missen en dus blijven we zo nog even door gaan in de hoop toch een glimp op te vangen van de wielewaal. https://www.vogelgeluid.nl/wielewaal/

Vogelbescherming: "Het geluid van de wielewaal is bekender dan de vogel zelf. Wielewalen zijn verborgen levende vogels die zich voornamelijk in de bovenste lagen van boomkronen ophouden. Ze zijn opvallend geel-zwart, 'tropisch' gekleurd, maar dat is een uitstekende camouflage voor omhoogkijkende mensen. Onze Nederlandse wielewaal is de enige vertegenwoordiger van de wielewalenfamilie die in de gematigde zone voorkomt. Adulte mannetjes zijn geel van kleur met zwarte vleugels en staart. Onvolwassen vogels en vrouwtjes zijn minder fel gekleurd en hebben groenige bovendelen en vuilwitte onderdelen met fijne streping. Wielewalen hebben een rode snavel, die bij juvenielen vaal is. Houdt zich voornamelijk hoog in boomtoppen op en vaak alleen in een schicht te zien. Vliegt over lange afstanden in een licht golvende vlucht."


Na bijna een uur besluiten we toch maar om onze wandeling af te maken. We passeren daarbij al snel een man in totaal groene kleding (beetje overdreven vinden wij met gefronste wenkbrauwen), op de fiets. Deze man heeft net als ik, een camera met grote telelens om zijn nek. We lachen nog een beetje om het blauwe haarbandje dat hij om zijn voorhoofd heeft dat haar opzij moet houden dat niet op zijn voorhoofd aanwezig is.


Uiteindelijk kom ik thuis met alleen een filmpje van het gezang van deze wielewaal en met een macrofoto van boterbloemen. Ach, de boterbloem is in ieder geval ook geel van kleur.

Ik besluit om de waarneming van deze ochtend ook even in te vullen op waarneming.nl. en kijk meteen even wat er in dit gebied nog meer gespot is afgelopen dagen. Wat schertst mijn verbazing? Er staat van deze ochtend een waarneming in van de wielewaal. Met foto...deze meneer is het dus wel gelukt. Komende week nog maar eens terug. Met haarbandje en camouflagekleding misschien.


33 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page