Het begin van de lente is daar. Op de Regte Heide begint bijvoorbeeld de meidoorn knoppen te krijgen. Daar zijn de goudvinken blij mee en dus ik ook weer.
Al jaren zie ik goudvinken snoepen van deze bloesem. Dit jaar liep ik al weer een paar keer door het pad waar deze meidoorns staan. De goudvinken had ik twee weken geleden al gehoord. Heel hoog in de bomen zag ik ze daarna zitten. Helaas buiten bereik van mijn camera en 600mm lens.
Deze keer had ik meer geluk. Het waren zelfs twee koppeltjes!
Waar de mooie, rood gekleurde mannetjes met hun dames eerst nog verscholen achter in de struiken zaten te snoepen van de knoppen van de meidoorn, zat er even later één prachtige heer mooi vrij op een tak zijn buik vol te eten. Met dank aan een wandelaar met hond, die de goudvinken verjoeg van hun eerste plek in de struiken.
Op de foto is goed te zien hoe meneer Vink mij aan kijkt met zijn snavel propvol met meidoorn knoppen.
De goudvink leeft anders dan andere vinken niet in grote groepen maar in paren of kleine groepjes. De goudvink is een wat plompe vink met brede nek. Zowel het mannetje als het vrouwtje heeft een zwarte kap. Het mannetje heeft opvallende helder roodroze buik en wangen. Het vrouwtje is onopvallender beigegrijs gekleurd. Beide hebben een donkere staart, een witte stuit en vleugels met opvallende witte vleugelstreep. Heeft een korte, zware, dikke, zwarte snavel.
Maar je vindt de vink vooral door zijn zachte fluitende roepje. https://www.vogelgeluid.nl/goudvink/
De goudvink eet bessen zoals die van meidoorn, liguster, kamperfoelie, braam en bitterzoet, vooral om de zaden. Ze eten ook zaden van kruidensoorten zoals brandnetel, wilgenroosje, boterbloem, paardenbloem, kruiskruid en melkdistel. Verder lusten ze graag essenzaden. Als er 's winters weinig essenzaad is, eten ze ook de knoppen van de bomen. Ook die van fruitbomen en dat maakt goudvinken niet populair bij telers.
Heb jij deze goudvink wel eens in het echt gezien?
Comments