top of page

Bofkonten

Het is vrijdag en we hebben ontzettend veel geluk. We hebben beiden een vrije dag èn het wordt mooi weer. Vanwege die mooie weersvoorspellingen staan we al vroeg op en rijden richting de Biesbosch. Nog voor de zon op komt, parkeren we de auto al op een parkeerplaats aan de Deeneplaatweg. We willen een flinke route te voet doen en na een lunch in de buurt nog een rondje met de auto afleggen.

Het weer beloofd echt prachtig te worden. Koud maar zonnig. De zonsopkomst is zonder fel roze en oranje kleuren, het blijft bij geel, maar daardoor geniet ik niet minder. Zodra we de eerste hoek van het wandelpad omlopen, zien we 4 reeën. Ze staan met 4en midden op het pad. Roerloos staan ze ons aan te staren. Het lijken wel 4 standbeelden. Het duurt even, maar dan ziet Bolt ze ook staan. De lijn staat meteen strak en zijn neus gaat de lucht in. Hij hoopt geuren op te snuiven van wat hij daar ziet staan. Heel langzaam lopen we dichterbij. Ik met mijn lens voorop. Helaas slaan de reeën al snel op de vlucht. Wat verderop komen we bij een huisje, het staat midden in de Biesbosch en is te huur als groepsaccommodatie. Wat een geweldige plek. Precies hier staat de zon op het punt van opkomen. Met mijn telefoon maak ik foto's van de opkomende zon.

Tijdens onze wandeltocht van 12 km zien en horen we van alles. We lopen precies hetzelfde groepje reeën nog een keer tegen het lijf en weer moeten ze voor ons op de vlucht slaan. We zien door de verrekijker 1 reebok en 3 reegeiten. Om de 100 meter op onze route horen we wel een Cetti's zanger maar we zien er geen een. Het geluid is hard en heel herkenbaar. Soms klinkt het van zo dichtbij dat we zeker weten dat in de boom voor ons zich ergens een zangertje schuil houdt. We zoeken en zoeken, wachten en wachten maar zien er geen een. Met zijn bruine kleur heeft hij dus een perfecte camouflage. In het water stikt het van de eenden, wintertalingen, kuifeenden, meerkoeten en verschillende soorten ganzen. Op een steen zit een aalscholver in de eerste stralen van de ochtendzon zijn vleugels te drogen. Veel paaltjes zijn bezet door roodborsten. Overal vliegen groepjes spreeuwen en in een van de weilanden zien we wat kramsvogels. We zien putters maar ze zitten te ver weg om te fotograferen. Zoals zo veel vandaag. Op het einde van onze wandeling heb ik nog wat geluk met een rietgors. Het is een eenling, de rest van haar groepje is al lang op de vlucht geslagen. Deze dappere dame kan de zaadjes uit de rietpluimen echter niet weerstaan en blijft ervan snoepen, terwijl ik langzaam dichterbij kan komen.

Na de lunch pakken we de auto. We stoppen even bij een visser die beet heeft wanneer wij hem voorbij rijden. Hij vangt in ons bijzijn een flinke snoek. Met toestemming maak ik foto's van hem. Ik geef hem mijn visite kaartje met het verzoek mij een berichtje te sturen wanneer hij het leuk vindt om de foto te hebben, wat dezelfde avond nog gebeurd. Tijdens ons tochtje met de auto fotografeer ik verder alleen nog een grote zilverreiger. Eigenlijk hopen we nog een zeearend of kiekendief te spotten maar helaas. Met het weer van vandaag hadden we blijkbaar al genoeg bof aan onze kont hangen.10 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Tonny Swinkels
Tonny Swinkels
Feb 03, 2022

Geweldig, weer mooie plaatjes van een heerlijke dag Biesbosch. Herinneringen altijd gaaf om op terug te blikken. 😍🤓

Like
bottom of page