top of page

Dansende wintergasten, 23 december 2023.

Al weer een maand geleden schreef ik mijn laatste verhaal hier. Door het vele slechte weer ben ik heel eerlijk gezegd even mijn motivatie en inspiratie voor fotografie wat verloren ergens op de heide. Er was wel een ochtend met mist ergens begin december waarop ik naar Gorp en Roovert vertrok voor wat foto's in de bossen. Echt heel tevreden was ik niet over deze foto's. Ik had niet de goede lens meegenomen, geen statief want wel een hond. Dus plaatste ik uiteindelijk maar 1 foto met een belofte naar meer.

Uiteindelijk maakte ik pas vorige week weer eens wat foto's tijdens een winterse wandeling door het Moergestels Broek. Normaal gesproken komen we hier eigenlijk vooral in april, mei en juni, wanneer hier de wulpen en grutto's zijn neergestreken en de hazen de lente in hun bol hebben en elkaar achterna zitten. Nu scheen er een winters zonnetje, dus zochten we een route op met open natuur. Het werd een heerlijke wandeling door een nat en moerasachtig natuurgebied waar de Reusel doorheen stroomt. Hele stukken weiland stonden onder water en onze laarzen bleken een hele goede keuze.

Halverwege de route werden we enthousiast begroet door een enorme vlucht gevederde wintergasten. Met honderden tegelijk gaven wintertalingen een spectaculaire voorstelling, speciaal voor ons, zo leek het. Andere wandelaars waren er immers niet. Ze bleven maar rondes vliegen in formatie als ware het een echte vliegshow.

De spijbelaars die achterbleven in het water, maakten onmiskenbaar duidelijk dat het om wintertalingen ging. Het hoge fluittoontje van de baltsende mannen is niet te verwarren met een andere soort. De dames antwoordden met hun hoge en schelle gekwaak. https://www.vogelgeluid.nl/wintertaling/

De wintertaling is de kleinste eend van ons land en een schaarse broedvogel. In de winter zijn ze in grote getale aanwezig. Het mannetje is opvallend door zijn roestbruine kop met donkergroene oog vlek.

De wintertaling geeft de voorkeur aan ondiepe, rustige, waterrijke gebieden met een welige begroeiing van de oevers, zoals kleine zoetwatermeren en langzaam stromende rivieren. Ze zoeken plekken met voldoende begroeiing op, zoals getijdekreken en rivierdelta. Veel in natte uiterwaarden en ondergelopen graslanden.

Wintertalingen zoeken hun voedsel door het wateroppervlak te filteren en door te grondelen. Gedurende het broedseizoen heeft deze eenden soort een voorkeur voor dierlijk materiaal, zoals wormen, insecten en kreeftachtigen. In de winter worden vooral zaden van waterplanten, grassen en landbouwgewassen gegeten. (Bron: website Vogelbescherming)

Tegen de blauwe lucht is het een mooi gezicht om al die wintertalingen in formatie te zien vliegen met de elektriciteitsmasten op de achtergrond. Deze eenden zijn vooral mooi in vlucht wanneer je hun lichtgekleurde onderkant kunt zien. Op de foto's kun je soms nog net de mannetjes van de vrouwtjes onderscheiden.

Vanaf mijn stoeltje achter mijn laptop wens ik iedereen hele fijne feestdagen! Geniet van elkaar, van de liefde, je warme huis, lekker eten, van de luxe en vrede van ons land. Ga er op uit wanneer het kan. Ga de natuur in, wandel en verwonder jezelf over wat er buiten te zien is.

Tot in 2024!!








10 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Wow wat een spectaculair gezicht al die mooie Vogels door het licht lijken ze wel van Goud!!!

Like
bottom of page