top of page

Dit is wat de herfst met ons doet, 19 november 2021

Fotografisch gezien is de herfst misschien wel mijn favoriete seizoen. De bladeren veranderen van kleur, het is eerder donker, de nachten en dagen worden kouder. Dit zorgt voor kans op mist. De ochtenden kunnen hierdoor een heerlijke, mystieke sfeer hebben. Sprookjesachtig bijna.

Jason Brunt van de Biola University zegt in Psychology Today ook dat de contrasterende kleuren van de herfst goed zijn voor ons gemoed. Nadat de lente en zomer ons twee seizoenen lang hebben getrakteerd op veel groen, komt de herfst er aan met een uitbarsting van allerlei kleuren en tinten geel, rood, oranje, bruin en groen. Ondanks dat we in de herfst meer behoefte hebben aan slaap, worden we op een bepaalde manier ook wakker geschut door dit mooie najaar.

Na dagen van veel werken deze week en grijze, grauwe ochtenden, wil ik deze ochtend toch echt op pad. Vanuit het badkamerraam aanschouw ik de schemerochtend. Vandaag lijkt wederom een bewolkte dag. De zin zakt hierdoor meteen weer wat in mijn schoenen. Omdat de herfstkleuren deze week echt op zijn mooist zijn, ga ik toch. Ik rijd naar Gorp en Roovert, met zijn mooie beukenlanen en paden. Helaas geen mist. Het waait behoorlijk waardoor de nevel niet blijft hangen. De hemel is zwaar bewolkt. Uitwaaien dan maar. Ik snuif de geuren van de herfst op, laat mijn longen zich vullen met najaarslucht. Ik loop richting de Leij en neem alles in mij op. Het kabbelen van het water, de geluiden van de vogels, het waaien van de wind. Overal zie ik zwammetjes en paddenstoelen. De meesten zijn al vergaan, maar hier en daar zie ik ook nog mooie exemplaren. Regelmatig zit ik op mijn knieën om foto's te maken.

Ik eindig bij mijn favoriete herfstplek op het Gorps Baantje. Altijd maak ik hier een paar foto's van het bruggetje. Meestal heb ik dan mijn statief bij. Vandaag moet ik uit de hand schieten. Net wanneer ik scherp stel, wint de zon het even van de grijze wolken. Recht voor mij verschijnt een explosie van de mooiste herfstkleuren. Wat een kadootje!

Ik adviseer echt iedereen om dit weekend ook eens op pad te gaan. Neem een bosbad, want eerlijk waar: die herfst doet meer met je dan je denkt.

23 views2 comments

Recent Posts

See All

2 Comments


Dank je wel Tonny. Al van veel moois genoten deze herfst.

Like

Tonny Swinkels
Tonny Swinkels
Dec 07, 2021

Genieten met een hele grote G. De herfst doet ons weer leren om te genieten van wat de natuur ons geeft, Heerlijk!!

Like
bottom of page