top of page

Euforisch - 23 april 2020

Gisteravond zag ik tijdens een rondje Regte Heide een hazelworm. Helaas bleken de foto's die ik ervan maakte niet helemaal scherp. Vanavond besluit ik daarom een nieuwe poging te wagen. Na het avondeten spray ik mijn armen, nek en hals in met muggenspray, zet ik Bolt en mijn fotorugzak in de auto en rijd ik richting Regte Heide. Ik parkeer aan de Nieuwkerksedijk, in de buurt van de golfbaan en loop de natuur in. Ik ben nog geen 5 minuten onderweg wanneer ik een mevrouw, die ik vaker op de hei zie fietsen, met haar verrekijker omhoog zie turen naar de boomtoppen voor haar. Heel behoedzaam loop ik in haar richting. Ik wil niet datgene verstoren waar zij met inspanning naar aan het kijken is. Wanneer ik haar op 1,5 meter ben genaderd, vraag ik haar zachtjes waar ze naar kijkt. Tot mijn verbazing antwoord ze dat ze vermoed een draaihals te zien. Ik heb mijn camera nog niet eens uit mijn tas gehaald maar door mijn verrekijker zie ik in de top van een bijna dode berkenboom inderdaad een draaihals. Mijn hart maakt er een sprongetje van want ik heb nog nooit een draaihals gezien. Ze zijn zeldzaam, staan in ons land op de rode lijst.

Vogelbescherming: "De draaihals is met zijn bruine camouflagekleuren een heel ander soort specht dan de bekende grote bonte specht. In Nederland vooral als zeldzame doortrekker te zien. Hij nestelt in boomholten vooral in berken. Alleen tijdens de broedperiode zitten draaihalzen vaak, zoals de andere spechten, tegen een boomstam; de rest van het jaar vooral op de grond. Draaihalzen foerageren op de grond in schrale pioniervegaties op zandgrond en leven van mieren. Draaihalzen zijn onopvallende, maar onmiskenbare vogels; hun bruine verenpak biedt een uitstekende camouflage in de oude loofbomen waarin ze broeden. De draaihals dankt zijn naam aan de flexibele hals, die in vreemde kronkels gedraaid kan worden. De draaihals is sinds begin jaren zestig in aantal gedaald, vooral in gebieden buiten de Veluwe. Maar ook op de Veluwe is de soort afgenomen. Deze aanhoudende afname, zoals ook elders in West- en Midden-Europa, bracht het aantal draaihalzen terug tot rond 200 paar omstreeks 1975. Sinds de eeuwwisseling zijn er hooguit enkele tientallen paren."

Ik pak snel mijn camera uit mijn tas en richt op de boom, maar dan is meteen de vogel gevlogen. Dat is heel, heel jammer. Ondertussen is er een man op de fiets gearriveerd, ook hem herken ik meteen als een man die vaak rondfietst over de heide met verrekijker en digiscoop. Deze man is net als ik erg blij verrast. De mevrouw fietst verder, de man gaat samen met mij op zoek naar de draaihals. We speuren in alle bomen, over de weilanden en op de paden, maar we zien de bijzonderheid niet meer. Beiden vervolgen we onze weg. Ik maak mijn route af richting de plek waar ik gisteren de hazelworm zag maar vang ook daar nu bot. Geen worm te bekennen. Ik sta even in dubio: loop ik een rondje richting het ven de Halve Maan, of ga ik terug naar de plek waar ik de draaihals zag in de hoop toch nog dit zeldzaam exemplaar te vinden? Ik kies voor het laatste. Bijna aangekomen op de plek waar ik 15 minuten daarvoor was, zie ik in de verte ook de 'vogelaarman' weer aan komen fietsen. Hij vertelt dat ook hij zich op de weg terug naar huis zijn bedenkingen had en besloot om te draaien. Samen gaan we weer op zoek. Het geluk is met ons want al vrij snel zien we de draaihals. Eerst nog in de donkerte van de naaldbomen, maar al snel besluit de draaihals dat hij nog zin heeft in wat laatste avondsnackjes en landt hij op het pad voor ons. Ongestoord gaat hij daar op zijn gemak wat foerageren, waarbij de draaihals behoorlijk dichtbij komt. We hebben hierdoor alle tijd om van deze zeldzaamheid te genieten door onze verrekijker, lens en digiscoop. Tot twee keer toe komen achter ons mountainbikers aangereden. Beide keren maken deze sportieve sporters er totaal geen probleem van wanneer we ze vragen om een andere route te kiezen omdat er een zeldzame vogel op het pad zit. Na ongeveer 20 minuten deze vogel bekeken en gefotografeerd te hebben besluiten we hem met rust te laten. Blij, euforisch en enthousiast rijd ik terug naar huis waar ik niet weet hoe snel ik de laptop moet pakken, de foto's bewerk en dit verhaal voor jullie schrijf. Nog steeds blij en enthousiast wens ik jullie een fijn weekend. Ik herhaal nog maar eens: : Blijf gezond, houdt afstand en zorg voor jezelf en elkaar.❤️💞10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page