top of page

Gaaienspel

Tijdens de opstartfase van de fotohut over de grens zijn veel mensen gratis of voor een klein prijsje bij ons komen fotograferen. Het is dan heel erg leuk om eens eenzelfde uitnodiging terug te ontvangen. Afgelopen jaren zijn er ontzettend veel fotohutten bij gekomen in Nederland en in België. Inmiddels heb ik al in een aantal fotohutten vergelijkend warenonderzoek kunnen doen.

Hoewel er niets mooiers bestaat dan al wandelend fotograferen in de 'echte, wilde natuur', vind ik fotograferen vanuit een fotohut toch ook heerlijk rustgevend. Op mijn gemak geniet ik zittend van de vogels, muisjes en eekhoorns die op de setting afkomen om te badderen, drinken of wat eten te scoren.

Dan ontvangen Carla en ik een uitnodiging om een fotohut in de Ardennen te komen testen. De grenzen zijn weer open en voor een korte dagtrip mogen we België weer in, dus dat laten we ons geen twee keer zeggen. Met zijn drieën en een mountainbike achterop, rijden we om 4.45u richting Trois-Ponts in de Ardennen. Onderweg genieten we al van prachtige zonsopkomst en heuvels met laag hangende mist. De weilanden die we vanaf Luik tussen de bossen in de heuvels zien liggen, zijn nog berijpt. Het is koud in deze heuvels, - 3 graden. Aangekomen in Trois Ponts schijnt de zon al op de parkeerplaats van het hotelletje in de buurt. Nick haalt zijn mountainbike van de drager en maakt zich klaar voor een flinke maar mooie rit door de heuvels van België.

Na een klein stukje lopen, zien we de hut liggen. Deze ligt er geweldig bij, op een heuvel, met uitzicht over de bergen van Trois Ponts en omgevind. Wanneer we naar de hut lopen, wandelen de koeien uit het naast gelegen weiland nieuwsgierig met ons mee. Van gekkigheid zetten ze het zelfs een stukje op een rennen. De hut is van steen, afgewerkt met hout en golfplaten. Zowel van buiten als van binnen, ziet deze hut er super mooi uit. Gebouwd door iemand die weet wat hij wil en duidelijk ook in staat was om het uit te voeren. De setting is zo mogelijk nog mooier opgebouwd. Er zijn wee luiken om door te fotografen en dus ook twee settingen. De een met een vijvertje, boomstammen met mos, boompjes en struikjes er om heen, duidelijk bedoeld voor de kleinere vogels uit het bos en de omringende weilanden. De andere setting is meer bedoeld voor wat grotere vogels zoals roofvogels, gaaien en eksters.

We genieten volop. Goudvinken, glanskoppen, andere mezen, roodborstjes, merels, kuifmezen komen allemaal zonder veel moeite op de foto. De gaai laat zich ook zien, maar is wat moelijker op de foto te krijgen. Hij lijkt een spelletje met ons te spelen. Zodra Carla voor haar andere camera zit, bij het andere luik, is de gaai al gevlogen. Carla heeft twee camera's bij, voor elk fotoluik staat er een. Steeds wanneer ik roep dat ik bij het andere luik de gaai weer zie, is zij steevast te laat bij haar andere camera en is de schuwe vogel weer gevlogen. Eenmaal land de gaai op de setting waarop ik mijn enige camera heb gericht. Ik stel scherp, ik knip en ik heb hem. Dat zorgt voor hilariteit en de slappe lach. Zeker wanneer ik de gaai bij het andere luik ook nog op de plaat weet te zetten, wanneer ik mijn camera daar voor even naar toe heb verplaatst.

Het is behoorlijk koud in het stenen hutje. We eten onze lunch dan ook even buiten in het zonnetje op, uit de wind, tegen het muurtje van de hut. Tegen 13.00u komt Nick ons nog even vergezellen. Na uren mountainbiken door de Ardense heuvel is hij juist blij met de koelte in de fotohut. Met 3en genieten we nog een keer van het koppeltje goudvinken, zeker wanneer meneer goudvink prachtig poseert in het dennenboompje. Zijn fel rode borst steekt flink af tegen de groene achtergrond van het naaldboompje. Als bonus leggen we nog een nieuwe soort voor de hut vast, de fitis. Omdat we allemaal graag rond etenstijd weer thuis willen zijn, rijden we rond 14.00u terug naar huis. Op de terugweg beseffen we weer hoe mooi de Ardennen eigenlijk zijn. We kwamen er vaak, maar waren er al een hele tijd niet geweest. We nemen ons voor om er snel weer eens naar toe te gaan.


~~~Het is een heel album met foto's geworden. Geniet ervan~~~74 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page