top of page

Ieniemienie

De dag voordat Carla en ik naar de hut in de Veluwe gingen, had Carla, dit maal zonder haar roltas want bij haar om de hoek in de eigen hut, al heel veel geluk. Zij besloot om tussen was en strijk door even in de hut te gaan zitten en trof voor haar camera eindelijk het goudhaantje aan. Dit kleine vogeltje nam zelfs een bad. Ik was natuurlijk enorm jaloers, dus hoopte die dag in de hut op de Veluwe ook op iets bijzonders. Gewoon omdat we dat wel verdienden. Helaas voor Carla werd het alleen voor mij bijzonder want ook bij deze hut kregen we een paar keer bezoek van het goudhaantje. Het goudhaantje is het kleinste vogeltje van Europa, het wordt niet groter dan 8,5 cm en weegt niet zwaarder dan 5 gram. Om je een idee geven van hoe licht dat is: een suikerklontje weegt 4 gram. Het is een zangvogel die vooral te vinden is in naaldbossen met lariksen en sparren. Ook al komen er grote aantallen goudhaantjes voor in ons land, ze worden in de broedtijd niet vaak gezien. Ze leven namelijk vooral in de toppen van naaldbomen. Door de hoge tonen die deze ukkies produceren zijn ze helaas minder goed te horen voor oudere mensen waarbij het gehoor wat achteruit is gegaan (toch moeders??). Ze leven in groepjes en trekken vaak op met mezen. Goudhaantjes kunnen ontzettend tam zijn en vooral in de trektijd als er duizenden in ons land neerstrijken, zijn ze zo met voedsel zoeken bezig dat je ze soms bijna aan kunt raken. Dat bleek wel in de hut in de Veluwe, er was een moment dat er zo'n ieniemienie al fladderend voor ons raam hing, op zoek naar spinnetjes. Deze ieniemienie is een klein, mosgroen vogeltje met een opvallende gele kruinstreep met zwarte zijbanen. Wat ook opvalt, is het zwarte kraaloog in een witgrijs gezicht. Ze vliegen vaak rusteloos door het (naald)bos, af en toe dus stil hangend. Het mannetje kenmerkt zich door een duidelijke felle oranje veeg in de gele kruinstreep.

Ieniemienie is hoofdzakelijk een trekvogel, maar populaties verschuiven, zodat je ze wel het hele jaar in ons land kunt zien. De Waddeneilanden kunnen in het najaar overspoeld raken met goudhanen. In een klein struikje zitten dan soms wel tien tot vijftien goudhaantjes. De soort heeft twee grote trekroutes: één zuidwest langs de kust van Noorwegen, Denemarken en Nederland richting West- en Zuid-Europa, de ander oost van Scandinavië en de Baltische staten naar Polen en tot in de Balkan.

Wil jij na het lezen van dit stuk en het zien van de foto's nu ook op zoek naar goudhaantjes? Dan kan het helpen om het geluid te herkennen. Tenzij je, net als mijn ouders, wat doof begint te worden (sorry paps en mams ). Is je gehoor nog goed, dan kun je het geluid van Ieniemienie beluisteren op onderstaande link van vogelgeluid.nl. https://www.vogelgeluid.nl/goudhaantje/ Succes met zoeken en laat mij gerust weten of je er een hebt gevonden!







2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page