top of page

Insectachtig, mechanisch geratel

Ik loop over een fietspad dat loopt door het natuurgebied de Slikken van Flakkee. Na een mooie fietstocht maken we door het gebied een kleine wandeling door het gebied. We bezoeken een vogeluitkijkpunt en een vogelkijkhut. Natuurlijk hopen we op spectaculaire vogels zoals kiekendieven, vis- of zeearend, kluten van dichtbij of lepelaars. Dit zien we geen van allen. In de verte zie ik scholeksters, een tureluur die op zoek is naar lekkers, groenpootruiters. Tijdens de wandeling horen we tientallen nachtegalen zie zich niet laten zien. Hetzelfde gebeurd ons met de Cetti's zangers, grasmussen, een koekoek en vele rietzangers. Eenmaal op het fietspad dat terug loopt in de richting van het begintocht van onze wandeling hoor ik een apart geluid.

Nick hoort het ook. Ik weet meteen wat het is. Dat ik hem erg goed ken, blijkt meteen wanneer hij het antwoord geeft en hiervan ook nog best zeker lijkt te zijn: een sprinkhaan of krekel.

Hij is pas bereid zijn antwoord te herzien wanneer ik met behulp van mijn telefoon en vogelgeluid.nl het naar mijn mening juiste antwoord afspeel.

https://www.vogelgeluid.nl/sprinkhaanzanger/


Na Nick te hebben overtuigd, komt uitdaging nummer 2: uitvinden waar het geluid vandaan komt en de sprinkhaanzanger in beeld krijgen van mijn Nikon met lens. Ik hoor meerdere sprinkhaanzangers na elkaar roepen. Wanneer ik met mijn telefoon 1 x het geluid afspeel zien we meteen een van de vogels zich verplaatsen van een struik naar een boompje verderop. Te ver weg helaas en nog steeds niet echt zichtbaar, zelfs niet voor de verrekijker.

Mijn mede-reizigers hebben dan nog niet in de gaten dat we iets op het spoor zijn en lopen al een behoorlijk eind verderop.

Na een 5 minuten zoeken, lijkt er geen resultaat te komen en besluiten we maar verder te lopen. Onze medewandelaars hebben inmiddels in de gaten dat we een stuk achter zijn gebleven en staan op ons te wachten.

Precies daar waar we weer bij elkaar komen, hoor ik weer een mannetje 'zingen'. De sprinkhaanzanger dankt zijn naam aan het insectachtige, mechanische geratel dat hij produceert. Dat is dan ook meteen het enige opvallende aan deze verder onopvallend gekleurde vogel die ook nog eens een verborgen leven leidt. Ze houden er niet van om uit de dekking van de vegetatie te komen.

Gelukkig maakt de heer op de tweede plek een uitzondering voor ons. Hij kan waarschijnlijk niet de verleiding weerstaan om te kijken waar het geluid van zijn concurrent vandaan komt. In verschillende houdingen laat hij zich tussen het riet net lang genoeg zien om een paar foto's van hem te maken.

De foto's lijken scherp te zijn, dus blij loop ik verder. Krijg ik geen kiekendief, visarend of zeearend, dan ben ik maar blij met deze sprinkhaanzanger, die ik nog nooit eerder in het echt zag.

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page