top of page

Kat en muis spel, 6 juni 2021

Het is vrijdag en we zijn beiden vrij vandaag. Vanwege de hitte besluiten we om heel vroeg op te staan en al op tijd naar de Biesbosch te rijden. Van een mede Regte Heide liefhebber ontvang ik via een persoonlijk bericht maar liefst 3 tips voor vandaag. Via Google Maps krijg ik 3 geplaatste spelden toegezonden waar kans zou zijn op bijzonderheden zoals visarend, kiekendieven, zeearenden en 'veel ander klein spul'.

We nemen de hond mee. Afgelopen week werd onze viervoeter 9 jaar. Eigenlijk is het nog een beetje zijn verjaardagsuitstapje want afgelopen week kwam hij er, met name door de hitte, een beetje bekaaid vanaf. Zo heel vroeg in de ochtend is het nog lekker fris, een graad of 14. We besluiten daarom eerst een wandeling te maken bij de Jantjesplaat. Het Jantjespad loopt dwars door deze nieuwste natuur die de Biesbosch te bieden heeft. Tot 2013 was dit een landbouwpolder, nu is het een uitgestrekt wetland met wilgenvloedbos, nieuwe natuur en verdronken polderland. Het gebied is erg vogelrijk en er zijn volop beversporen te vinden. Onze wandeling start aan de Deeneplaatweg, nabij de Spieringsluis.

Na nog geen 100 meter lopen, bevinden we ons al langs de waterkant die begroeid is met een rietkraag. Meteen worden we toegezongen door kleine karekieten, rietzangers en bosrietzangers. Vanuit alle hoeken laat de koekoek zich horen. Op het water zien we reigers, eenden, ganzen, futen, meerkoeten. We zien dikke karpers die het water doen bewegen met hun paaigedrag.

We hadden verwacht dat het hier drukker zou zijn. Het is een bekend natuurgebied, waar veel wandelaars, natuurliefhebbers, fietsers en vogelaars komen. Tijdens onze wandeling zien we, verbazend genoeg, helemaal niemand. Wanneer we al bijna terug bij de auto zijn, komt nog een bruine kiekendief overvliegen. Hij verrast me. Net wanneer ik scherp sta te stellen op een sprinkhaanzanger, komt hij van achter ons vandaan vliegen, waardoor ik hem veel te laat in het vizier heb. Ik kan nog net 1 onfatsoenlijke foto maken.

Bij de auto laten we Bolt in de schaduw even afkoelen met wat gekoeld water. Zelf eten en drinken we ook wat. Dan pakken we de auto en rijden dwars door de mooie Biesbosch richting de eerste tip die ik kreeg. We lopen er naar een vogelkijkhut. Onderweg veel sporen van bevers. We horen vooral enorm veel nachtegalen en cetti's zangers, maar ze laten zich niet zien. Pas bij de derde tip worden we echt verrast. Wat verderop blijken 3 zeearenden te zien te zijn. We lopen snel richting de plek waar we in de verte twee andere fotografen zien staan. Voor we daar maar in de buurt komen, ontdekken we de drie zeearenden zelf al. Ze zitten behoorlijk ver weg, maar met de verrekijker kunnen we ze toch goed zien. Het drietal lijkt zich te goed te doen aan enorm dikke karpers die zijn vast gelopen in de modder bij laag water. Wat een profiteurs! Ondanks dat het wat ver weg is, probeer ik wat foto's te maken. Net wanneer ik flink wat foto's aan het nemen ben, vliegt de meest linkse arend op, gevolgd door de twee anderen. Achter elkaar aan vliegen ze weg. Iedereen hoopt dat ze terug keren, maar langzaam verdwijnen ze uit het zicht. Na dit avontuur zijn we wel toe aan een bak koffie en een lekker stuk appelgebak. Een goede reden om richting Werkendam te rijden. Onderweg zie ik in laag water een groepje kluten rondscharrelen naar eten. Even stoppen en uitstappen dus maar weer. Na wat kluten foto's hoor ik achter mij een paar rietzangers te keer gaan. Ik steek de weg over en zie er zowaar een bovenin een rietstengel zitten. Wanneer ik dichterbij kom en een foto wil maken, daalt hij al zingend af naar beneden, in het riet, onzichtbaar voor mij. 20 meter links van mij komt een ander exemplaar tevoorschijn en gaat ook bovenin een van de stengels zitten om te kijken wat er loos is. Langzaam naar links lopen dan maar. Helaas duikt ook deze naar beneden wanneer ik dichterbij kom. Mevrouw de rietzanger rechts van mij is dan weer dapper genoeg om naar boven te klimmen. Ik sluip ook maar weer naar rechts. En warempel, mevrouw duikt snel weer naar beneden. Zo houden 3 rietzangers mij een minuut of 10 bezig. Het lijkt wel een kat en muis spel. Vanuit de auto bekeken moet het een lachwekkend gezicht zijn. Uiteindelijk win ik het spelletje en ga ik toch tevreden naar huis met een paar goede foto's.9 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page