Bij Fotohut de Mast hebben we een vaste bezoeker die hoog in mijn top 10 staat van schattige, kleine vogeltjes. Het is een nogal onopvallend en goed gecamoufleerd vogeltje, zeker wanneer je op zijn rug kijkt als hij tegen een boomstam langzaam naar boven klautert. Zijn rug heeft schorsbruine, gevlekte bovendelen. Zijn buik is roomwit tot lichtgrijs. Bij zijn ogen heeft hij een donkere wenkbrauwstreep. Met zijn kleine maar scherpe, gebogen snavel peutert hij allerlei insecten tussen de schors vandaan. De zang en de roep stellen niet veel voor en vergen een getraind oor om het op te pikken. Voor een beginnend vogelaar is een ontmoeting met een boomkruiper dan ook eerder een toevalstreffer. Maar hier bij De Mast is hij een vaste bezoeker. Boomkruipers hebben een speciale staart. De 12 staartveren zijn stug, stijf en gepunt: ideaal als steun bij het klimmen. Doordat de staartveren almaar over de schors slepen, slijten die snel. Alle zangvogels ruien eerst de centrale staartveren. Enkel boomkruipers en de spechten (die beide de steun van vooral de middelste staartveren nodig hebben bij het klimmen) ruien de centrale staartveren als laatste, nadat alle andere staartveren zijn vervangen.
In tegenstelling tot een andere vaste bezoeker van onze fotohut, die ook naar beneden klimt langs een boomstam, klautert deze kleine insecteneter alleen langs de schors naar boven. Insecten, insectenlarven en andere kleine, ongewervelde dieren (spinnen) worden tussen de schors vandaan gepeuterd terwijl de boomkruiper veelal spiraalsgewijs omhoogklimt. Op enige hoogte aangekomen vliegt hij naar een naburige boom, om daar weer aan de voet met klauteren te beginnen.
Het is een standvogel dus we hopen vurig op een nestje jongen in de buurt van Fotohut De Mast. Wie weet de naam van dit 12cm kleine maar fijne vogeltje?
Comentários