top of page

Luchtgevecht, 9 oktober 2020

Op de heide en in de bossen is het stil en nat. De natuur is dolblij met al die regen en schreeuwt om nog veel meer hemelwater. In deze periode loop ik regelmatig in de natuur zonder mijn camera uit mijn tas te halen. Voor dit soort natte en grijze dagen is een rondje langs de Leij vanuit de Vloeidijk perfect. Eigenlijk zijn dit mijn vaste bezoekjes aan het echtpaar torenvalk geworden. Meestal zitten pa en ma erg ver weg op het dak van de schuur van de boerderij. Andere keren is er een waar luchtgevecht. Al vele malen zag ik hier en op de Regte Heide torenvalken bezig met het bestrijden van hun grootste vijand (na de mens) de kraaien. Wekenlang kunnen kraaien, veelal groepsgewijs opererend, dagelijks terug komen om te trachten het leven van de valken zuur te maken. Ondanks dat pa en ma torenvalk langs de Leij ook dagelijks te maken hebben met deze strijd wisten ze afgelopen lente toch een broedsel groot te brengen.

Vorige week was het weer zo ver. Tijdens mijn rondje Leij zag ik de valken strijden met een flinke groep kraaien en kauwen. recht boven mij werden heftige aanvallen uitgevoerd vanuit beide kanten. De lucht was toen nog strak blauw. Perfecte omstandigheden om actiefoto's te maken. Ik had maar een paar seconden, daarna waren ze al te ver uit het zicht.

De volgende dag was ik er weer. Totaal andere weersomstandigheden, grijze lucht, buien. Lopend langs het bredere stuk van de Leij zie ik hoog in een struik een van de torenvalken zitten. Hij of zij lijkt zich van mij niks aan te trekken. Ik pas mijn 'stap-voor-stap-dichterbij-tactiek' weer toe. Tot mijn verbazing kan ik deze keer behoorlijk dichtbij komen. Wat zijn het toch mooie, kleine roofvogeltjes. Komende tijd zullen jullie waarschijnlijk vaker iets lezen en zien over pa en ma torenvalk.1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page