top of page

Makkelijk deuntje - 21 maart 2020

In deze voor velen zo zware tijd, probeer ik zelf zo veel mogelijk te genieten van de buitenlucht zo lang dat nog kan. Ik heb die wandelingen in de natuur echt nodig. Het is zeg maar mijn dagelijkse, broodnodige mindfulness-sessie. Mijn gedachten zijn volledig bij de natuur. Wat hoor ik allemaal zingen in de bomen? Hoe is het licht deze ochtend? Zijn er dauwdruppels? Ik kijk altijd met een fotografisch oog, het gaat niet gewoon om wat plaatjes schieten. Dit zorgt er voor dat ik met heel mijn gedachten daar in de natuur ben en dus niet bij mijn zorgen, mijn huishouden, de coronacrisis. Heerlijk ont-stressen. Ik hoop dat dit voorlopig nog toegestaan is. Vandaag zag ik op het journaal dat de Italianen zelfs niet meer alleen de straat op mogen om te hardlopen of wandelen. 800 doden in 24 uur daar, dat schreeuwt ook wel om heftige maatregelen. Laten we met zijn allen ons best doen om het hier niet zo ver te laten komen.

Terug naar deze ochtend. Wat mij al dagen opvalt is de hoeveelheid tjiftjaffen die ik hoor. Elke 500 meter hoor ik er eentje met veel toewijding zijn eigen naam steeds herhalen. De tjiftjaf is een kleine, onopvallend bruingeelgroen gekleurde vogel. In het voorjaar en de vroege zomer is deze dus inderdaad bijna overal te horen. Hij wordt in uiterlijk vaak verward met de fitis, maar door het herhaald roepen van zijn eigen 'tjif-tjaf' is snel duidelijk welke van de twee het is. Op het menu van dit vogeltje staan insecten en hun larven. Dat kunnen muggen, kevers of vliegen zijn. In het najaar doet hij zich ook tegoed aan bessen en zaden, zoals die van de bosbes, vlier, zwarte en gewone berk. Het foerageren gebeurd rusteloos, hij kan ook insecten vangen in vlucht. Al deze tjiftjaffen zijn net terug van hun vakantie in Spanje en Portugal of Noord-Afrika, vooral Marokko. Meestal zie ik ze heel hoog in een boom zitten, te ver weg. Met behulp van het eenmalig afspelen van het geluid van de tjiftjaf op mijn telefoon, kon ik dit mooie exemplaar dichterbij lokken en lukte het om hem of haar prachtig op de foto te zetten. https://www.vogelgeluid.nl/tjiftjaf/

Lieve mensen, zorg allemaal goed voor jezelf en voor elkaar. Blijf gezond! Tot slot: Hulde aan iedereen die nu hard doorwerkt om onze maatschappij draaiende te houden.
4 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page