top of page

Paparazzi bij de klauwieren, 23 mei 2023

Op de Regte Heide zijn de grauwe klauwieren terug. Net zoals vorig jaar zitten er meerdere koppels verspreid over het gebied. Eén koppel besloot zichzelf, net als in 2022, weer te exposeren voor de vogelkijkhut. Heel vogelspottend en natuurfotograferend Nederland is daarvan inmiddels al op de hoogte. Het benoemen van de precieze plaats is naar mijn mening dus niet echt meer een 'no go'.

De twee keer dat ik er deze lente was om echtpaar klauwier te bewonderen en vast te leggen, was het nog betrekkelijk rustig. Uiteraard koos ik hiervoor mijn vrije dinsdag uit en zorgde ik dat ik er al heel vroeg in de ochtend was. Inmiddels is de vraag of je in de hut nog wel een vrij plekje kunt bemachtigen om het liefdeskoppel te bewonderen. Fotograferen in de natuur is in dit geval een waar paparazzi gevecht geworden om de mooiste plaatjes te kunnen schieten van meneer en mevrouw klauwier als waren zij lid van het Britse koningshuis of de laatste sterren in een oscarwinnende film. Het is namelijk een vogelsoort die in Nederland nog niet veel voor komt en zeker niet zo goed te bewonderen is als hier.

Genieten van en fotograferen in de natuur doe ik echter het liefst in stilte. Luisteren naar de geluiden van de vogels, het opsnuiven van de geuren, het zoeken naar vogels, bloemen, insecten en alles wat leeft in de natuur. Sinds mijn laatste bezoek vermijd ik daarom de vogelkijkhut. Mijn facebooktijdlijn wordt overspoeld met foto's van meneer en mevrouw klauwier door alle "paparazzi". Zelf had ik hierdoor nog geen zin om mijn eigen foto's te plaatsen.

Gelukkig ervaar ik het (net als alle andere 'paparazzi') nog steeds als een belevenis om deze twee vogels elkaar opnieuw het hof te zien maken. Zijn dit precies dezelfde heer en dame van vorig jaar? Het mannetje deed in ieder geval erg zijn best om het de dame naar de zin te maken. Hommels en meikevers werden gevangen en aan haar gevoerd of gespiesd op het prikkeldraad, zodat zij een vliegend buffet had. Ik maakte heel veel foto's en maakte filmpjes voor de rubriek zelf geschoten van vroege vogels. Grasmussen zongen het hoogste lied vanuit de dezelfde bramenstruik. Zowel man als vrouw klauwier vlogen af en aan met nestmateriaal. Een koppel zwartkoppen was op deze plek al een tijdje bezig met een nest, maar ze werden keer op keer weggejaagd door meneer klauwier. Dapper werd door de zwartkoppen gestreden tegen deze tegenslag door hun kenmerkende alarmroep te laten horen in de buurt van het klauwieren nest in aanbouw.

Tijdens mijn tweede bezoek aan de klauwieren wordt het langzaam drukker. Dit zorgt voor gezellige gesprekken in de hut. Mensen die elkaar al even niet hebben gezien, kletsen er op los. De klauwieren trekken zich er duidelijk niks van aan en gaan ongestoord door met de bouw van het nest. Voor mij is het een teken om mijn route te vervolgen, ik was al weer langer in de hut dan mijn bedoeling was. Of ik dit seizoen nog een poging ga wagen, weet ik nog niet helemaal zeker.

11 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Tonny Swinkels
Tonny Swinkels
Jul 03, 2023

T'ja dat is het gevolg van facebook, instagram en mond op mond reclame. Maar jij hebt het "Koningskoppel" weer alle eer aangedaan dit seizoen met je mooie foto's, Toppie😍

Like
bottom of page