top of page

Retoucheren

Soms maak je een mooie foto maar zit iets in die foto je dwars. Het stoort je. Het stoort niet een beetje. Nee, je vind het echt heel irritant om te zien. Dat komt nogal eens voor bij mij. Ik heb een prachtig Adobe (o.a. Photoshop en Lightroom) account om mijn foto's te bewerken. Tot nu toe deed ik dat altijd in Lightroom. Wat ruis weghalen bij een hoge ISO, beetje verscherpen, kleuren wat intenser maken en voilá. Klaar is Klara.


Met Lightroom en Photoshop kun je ook ook vlekjes retoucheren. Bij de portretten van de vriendinnen van Iza en van Iza zelf, wist ik hier en daar de ergste pukkeltjes wel weg te halen en de huid wat te verzachten.

Vooral met Photoshop is het ook mogelijk om (storende) onderwerpen of onderdelen in je foto weg te halen. Helaas wist ik tot op heden niet hoe dat werkte. Er zijn meer dan een dozijn online cursussen maar ik deed er nog nooit een. Net zoals bij het leren fotograferen ben ik eigenwijs en wil ik graag alles zelf uitzoeken en uitvinden. Toch nam ik mij al meerdere keren voor om online een cursus Photoshop te doen.


Gisteren nam ik tijdens een wandeling op de Regte Heide een mooie, scherpe foto van een koddige kuifmees. Deze mees zat in een klein, jong berkenboompje. Helaas liep precies een van de takjes dwars door het beeld. Erger nog: dwars voor de kuifmees.

De foto schreeuwde om het uitproberen van Photoshop. Uiteraard ben ik met hulp van Google en You Tube gewoon zelf maar eens aan de slag gegaan. Dat het een klein beetje gelukt is, zie je hieronder in het resultaat. Je ziet ook meteen dat het heel moeilijk is om dit goed, netjes en nauwkeurig te doen, zodat je er amper nog iets van ziet. Zoom maar een goed in en maak de foto maar eens groot, dan zie je dat ik nog wat oefening nodig heb. De eerste foto uiteraard met takje, daarna poging 1 en poging 2.

11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page