top of page

Saldo

Ik ben begonnen met sparen. Sinds deze lente spaar ik foto's van roodborsttapuiten. Heel moeilijk is dat niet, want ze zitten overal. Inmiddels weet ik op de Regte Heide heel wat broedpaartjes te zitten. Gisteren zag ik in de buurt van de grafheuvels de eerste uitgevlogen jongen. Pa roodborsttapuit bleef in de buurt en vloog vanaf zijn tak steeds een eind de lucht in om vervolgens in hetzelfde boompje weer te landen.

Wanneer ik wat minder tijd heb voor een flinke wandeling, ga ik meestal naar de Vloeidijk. Zet daar mijn auto neer en loop een rondje langs de Nieuwe en Roovertsche Leij. Hier kan ik ook verder met sparen. Vanochtend kon ik hier mijn saldo weer flink opkrikken. Wat deze dagen opvalt, is dat ik vooral de mannetjes vast kan leggen. De dames zijn druk met broeden of zorgen voor hun net uitgekomen kroost. Die zie ik op het moment wat minder. De heren daarentegen maken alles meer dan goed. Vanaf rietstengels of bramenstruiken houden ze hun territorium zeer goed in de gaten. Vaak blijft de heer in kwestie hierdoor net lang genoeg zitten om een mooie foto van hem te maken.


Deze vogel broedt vanaf maart en heeft tot wel drie legsels per seizoen van meestal 4-6 eieren. Broedduur: 14-15 dagen. De roodborsttapuit broedt veelal op de grond in een goed verstopt nest. De jongen zitten 13-16 dagen op het nest en zijn na het uitvliegen meestal nog zo'n 8-14 dagen afhankelijk van de ouders. De toppen van lage bomen en struiken gebruiken ze als uitkijk- en zangpost, op zoek naar bedreigingen of een lekker hapje. De roodborsttapuit eet voornamelijk insecten zoals langpootmuggen, maar ook wormen, rupsen, vlinders, spinnen, slakken, zaden en bessen.


Voor jullie toon ik hier mijn inmiddels goed gevulde spaarrekening vol met foto's van alle roodborsttapuiten die ik afgelopen maanden kon vast leggen. Het zijn allemaal foto's van stoere mannen op de uitkijk. Er zit een foto tussen van een jonge roodborsttapuit. Eens kijken of jullie weten welke.


49 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page