top of page

Struikelen over de damherten, 30 november 2023.

Het is vrijdag 24 november, we hebben een heerlijk weekend Noord Holland voor de boeg. Er is een AirBnb geboekt in Bennebroek, op 10 autominuten van de Amsterdamse Waterleiding Duinen èn het centrum van Haarlem. Omdat we pas om 15.00u in ons huisje kunnen, starten we de dag met een flinke wandeling in de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD). Dit natuurgebied staat voor hobbyfotografen bekend om de damherten en de vossen. De vossen schijnen hier zo tam te zijn door al het mensenvoer dat ze krijgen, dat ze heel dichtbij komen. Mensen geven de vossen krentenbollen, friet, alles om ze maar goed op de foto te krijgen. Een deel van mij wil om die reden hier geen vossen tegen komen. Het is zelfs de reden dat ik tot nu toe hier nog niet was geweest. Maar uiteraard is er ook een deel van mij dat heel graag een keer een vos wil fotograferen.

Wil je een keer damherten zien en op de foto zetten, dan kun je ook gerust hierheen. Je struikelt zo wat over de damherten. Opvallend genoeg zien we bijna alleen maar bokken met hun enorme geweien. Waar je je in dit gebied ook bevindt, je kunt zomaar oog in oog staan met deze prachtige hoefdieren.

Waar maak je dit nog mee, gewoon overdag, herten in kleine en grote kuddes die je van dichtbij kunt bewonderen? Eigenlijk leven er in de Waterleidingduinen zoveel damherten dat de natuur het niet meer aankan. De duinnatuur in de AWD is zelfs volledig uit balans. Dit zorgde er voor dat er een plan kwam om actief beheer toe te passen om zo het aantal damherten drastisch te verminderen. Wil je hierover meer weten? Lees er dan alles over op onderstaande website: https://awd.waternet.nl/beheer/projecten/dossier-damherten/

Tijdens onze wandeling fotografeer ik allerlei damherten, sommigen ervan in mooi licht of prachtig tussen de mooie struiken.

Na een mooie dag Haarlem op zaterdag, sluiten we zondag het weekend ook weer af met een lange wandeling in de AWD. Naast damherten, zien we ook veel grote zaagbekken. Een eenden soort die de winter graag in ons land doorbrengt. Jullie weten dat ik graag vogels spot, maar met eenden heb ik (nog) niet zo veel. Ik vind ze veel op elkaar lijken en hierdoor uiteraard niet goed uit elkaar houden. Maar deze eend is prachtig met zijn donkergroene kop en lange, scherpe snavel. We zien er veel. Mannetjes maar ook paartjes.

We lopen helemaal naar het strand van Zandvoort, zo'n 7,5 km. Hier op het strand leef ik mij nog even uit met de drukke, actieve drieteenstrandlopers. Met mijn knieën op een klein poepzakje voor de hond om te voorkomen dat mijn broek doorweekt raakt. Het is waarschijnlijk een gek gezicht. Ik heb het er voor over om deze rappe rakkers op ooghoogte op de gevoelige plaat vast te leggen. Als ware ADHD-ers rennen ze heen en weer over het strand, op zoek naar lekkere hapjes die na de vloed zijn achtergebleven in het zand. Ik geniet alleen al van het kijken naar deze strandlopertjes.

Na een heerlijk cappuccino bij een strandpaviljoen, lopen we via een andere route de 7,5 km weer terug naar Boshut Pannenhof, waar onze auto geparkeerd staat. We lopen nog een aantal damherten tegen het lijf en ik leg nog een paartje dodaars vast. Vossen komen we helaas niet tegen. Niettemin een prachtig gebied om in de lente nog eens terug te komen.

Na een heerlijke, winterse heksensoep rijden we terug naar Brabant.
9 views1 comment

Recent Posts

See All

1 則留言


Wat heb je toch "knappe kerels" ontmoet en heel mooi geportretteerd, Super. Mooie Zaagbek gespot en dan die Snelle Strandlopers ook zo'n mooie beestjes om te zien, ze staan er heerlijk op!

按讚
bottom of page