top of page

Verwachtingen, 27 november 2021

Updated: Jan 8, 2022

Na weer een week met slecht, grijs, grauw en koud weer is er dan eindelijk een droge, zonnige ochtend. Samen met een van mijn beste dinnekes ga ik een wandeling maken bij Klooster Nieuwkerk. Onderweg in de auto richting Karwei Goirle zie ik pas hoe verrassend mooi de ochtend echt is. Mist èn zon. Ik heb hier eigenlijk gewoon niet op gerekend. Des te blijer verrast ben ik. Wat een kadootje kan het zijn wanneer je geen verwachtingen hebt.

Wanneer ik met iemand ga wandelen die zelf niet fotografeert, loop ik meestal zo te kletsen dat ik geen foto's maak. Deze ochtend is daar echter veel te mooi voor. Meteen na het parkeren van de auto bij het klooster begin ik al foto's te maken van de prachtige laan.

Onderweg zien we paarden in de mist met de opkomende zon op de achtergrond. Wanneer de zon wat hoger komt, verschijnen de bekende zonneharpen in het bos. Ik hoor een buizerd roepen, in de verte laat een zwarte specht horen dat hij de ochtend ook waardeert. Kuifmeesjes en vuurgoudhaantjes zingen het hoogste lied in de bomen. Het is genieten in de natuur. Hier en daar is het pad wel erg modderig en verreist het wat stunt en vliegwerk over takken om droge voeten te houden. Wederom een heerlijke verrassing om al die vogelgeluiden te horen, afgelopen dagen was het zo stil op in de natuur. Eigenlijk is leven zonder verwachtingen heel mindfull: je concentreert je op het nu en niet op de toekomst.

Wat zou er gebeuren als je zou leven zonder verwachtingen? Je leven zou nooit meer tegenvallen. Je zou je laten meevoeren met alle gebeurtenissen en je zou nooit teleurgesteld zijn. Klinkt goed? Waarom zijn wij mensen dan toch zo geprogrammeerd om continue van alles van het leven te verwachten? Een flink deel van ons leven zijn we immers bezig met wat komen gaat. En die verwachtingen blijken sterk van invloed op wat er daadwerkelijk gebeurt.

Ik probeer in ieder geval meestal geen verwachtingen van iets te hebben. Steeds vaker ben ik mij hiervan bewust. Vanochtend ging het gewoon vanzelf. Per ongeluk. Wat een cadeau leverde dat op. Zonder verwachtingen is je beeld van de toekomst is nog compleet blanco. Alles wat er op dat lege papier wordt geklad, is een leuke bijkomstigheid. Ga jij ook proberen minder verwachtingen te hebben?


13 views2 comments

Recent Posts

See All

2 Comments


Dank je wel. Zoals Gerrit Heij altijd zegt: onze achtertuin.

Like

Tonny Swinkels
Tonny Swinkels
Dec 07, 2021

Heel mooi Miranda, maar ja wij wonen dan ook heerlijk dichtbij al het moois!🌳🌲🦉

Like
bottom of page