top of page

Vliegenzwam

Het is herfst. De temperatuur is nog warm en de zon schijnt fel wanneer we Huis ter Heide bezoeken met vrienden. Huis ter Heide in de Moer is een waar mekka wanneer je vliegenzwammen wil fotograferen. Er zijn veel stukken berkenbos waar je bijna struikelt over deze favoriete paddenstoelen.

Hoe komt deze paddenstoel eigenlijk aan zijn naam? Op de rode hoed van de zwam liggen de kenmerkende witte stippen. Dit zijn giftige, pyramidevormige vlokken. Tijdens een regenbui spoelen deze vlokken makkelijk weg, waardoor je soms ook vliegenzwammen zonder stippen ziet. Vroeger hadden deze stippen een functie in de landbouw. De hoeden van de zwammen werden gedroogd. In perioden met veel vliegen in de stallen en rondom de boerderij, werden de gedroogde hoeden en dus de witte vlokken gemengd met melk of water. Dit mengsel werd in de stal geplaatst, trok de vliegen aan, die vervolgens door de giftige vlokken doodgingen.


De herfstbladeren op de voorgrond zorgden voor mooie kleuren en een fijne najaarssfeer. Bij het uitkijkpunt over het Leikeven werden we verrast door een hagedisje en een libelle die voor ons poseerden op het hout van het uitkijkpunt.

Twee dagen later maakte ik nog een herfstwandeling op de Regte Heide. Met mijn macrolens struinde ik er door de bossen op zoek naar mooie onderwerpen. Ik vond porceleinzwammen, een zwam met een vliegje erop, paddo's die mooi donker afstaken tegen het ochtendlicht en eindigde met bloeiend mos op een boomstronk.


Ik geniet nu al van de herfst en dan is deze eigenlijk nog maar net begonnen.11 views2 comments

Recent Posts

See All

2 Comments


Dank je wel Tonny!


Like

Tonny Swinkels
Tonny Swinkels
Oct 14, 2022

Heel mooi Miranda Top weer!!

Like
bottom of page