top of page

Vurige fladderaar 14 juli 2020

Het was een week van macroplaatjes maken. Mooi weer dus tijd voor het fotograferen van bloemen, vlinders en zelfs een juffer bij onze nieuwe vijver in eigen tuin.

Wanneer je over het Riels Laag loopt, loop je langs een veld vol koren. Achter de houten toegangspoort tot dit weiland staat echter ook een paar vierkante meter vol kamille. Hier langs lopend, met het heerlijke ochtendzonnetje, kon ik het niet laten om over het hek te klimmen op zoek naar vlinders. In de eerste instantie zag ik enkel wat hooibeestjes rondfladderen. Toen ik een tweede maal mijn ogen goed de kost gaf tussen de kamille, zag ik deze kleine vuurvlinder van bloem naar bloem gaan. Ik voorzag het spelletje al weer aankomen: Ik door de knietjes, scherp stellen op de vlinder, weg vlinder. Dit keer had ik echter veel geluk: het mooie, kleurige schepsel van moeder natuur bleef lang genoeg stil zitten om meerdere foto's van te maken.

Op de website van de vlinderstichting: Half april verschijnen de eerste vlinders. Het aantal individuen op de vliegplaatsen is doorgaans hoog, zo´n 14 tot 36 individuen per hectare. Er zijn meer dan honderd soorten nectarplanten bekend. Vlinders besteden per dag iets minder dan 50% van de actieve periode aan het zoeken naar voedsel. Het mannetje verdedigt vanaf een groepje bloemen of een steen een territorium van circa tien m2. Vaak groeit in dit territorium een korte vegetatie of ligt er zelfs kaal zand. Deze plekken liggen doorgaans beschut en in de zon; mannetjes worden geregeld zonnend waargenomen. Indringers worden verjaagd door er snel omheen te vliegen, maar met vrouwtjes wordt gebaltst. Bevruchte vrouwtjes verzamelen vervolgens nectar, zodat de eitjes zich kunnen ontwikkelen.

Deze vlinder komt voor op vrij open en meestal droge gebieden, zoals schrale plekken op de zandgronden in graslanden, heidevelden, kapvlakten, duinen, braakliggende gronden, tuinen en bermen; ook schrale graslanden in moerassen en op vochtige heiden. De kleine vuurvlinder vliegt in drie generaties en is vooral te vinden bij schrale graslanden. De bovenkant van de vleugels is oranje met onregelmatige zwarte vlekken, zonder violette glans. De onderkant van de achtervleugel is grijsbruin met kleine vlekjes.





2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page