top of page

Wat een gezwam, 8 november 2023.

Het is paddenstoelenseizoen. En dat zullen jullie weten ook. Eindelijk is er weer een bericht van mij met foto's en dan krijgen jullie vooral paddenstoelen en zwammen voor je kiezen.

Hier zullen jullie het toch echt mee moeten doen.

Struinend door de bossen en wandelend over de heide op verschillende plekken in Brabant zocht ik afgelopen weken naar de bijzondere verschijningsvormen die alle schimmels in de grond veroorzaken. Natuurlijk wilde ik het liefst een prachtige vliegenzwam voor mijn lens, maar hoe ik ook zocht, in Brabant vond ik die geen. Vandaag ging ik er nog naar op zoek op de Regte Heide, maar ik vond enkel wat verzopen gevallen. Hoe kan het ook anders met al die nattigheid die we over ons heen kregen.

Gorp en Roovert leverde de meeste resultaten op. Zoals de mooie, paarse amethistzwam die lekker schuin uit de grond groeide of de grote prachtvlamhoed die met zijn familie op een boomstronk groeide. Langs het fietspad naast het Gorps Baantje vond ik een parelstuifzwam in tussen de herfstbladeren. Hoe ik al die namen ken? Ik maak foto's van de paddo's en zwammen met mijn telefoon, open de app Obsidentify, zet de foto erin en klik op 'identificeer'. Nu maar hopen dat de app het bij het juiste eind heeft. Zo niet, mogen de kenners onder ons het verbeteren.

Samen met Bolt en Nick wandelde ik ook nog bij het Ooievaarsnest, waar ik veel kleine paddenstoeltjes vond en waar Bolt afstevende op een grote stinkzwam vol vliegen. Geen lekkere geur als je het mij vraagt, maar de vliegen daarentegen, hielden er duidelijk wel van.

Gelukkig bracht ik met twee lieve dames ook nog een bezoekje aan de bossen van Planken Wambuis, in het midden van Nederland. Hier vond ik namelijk eindelijk een mooie rood met witte stippen. Wat een gelukje!


5 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Mooi geZwam hopelijk hebben we volgend seizoen meer succes😊

Like
bottom of page