top of page

Zuiverwitte parfumklokjes

Voor mijn eigen verjaardag heb ik mezelf een nieuwe camera en lens kado gedaan. Sommige apparatuur werd hierdoor overbodig en die heb ik ingeruild. De nieuwe lens moest besteld en dus zit ik ruim een week zonder telelens om de vogels en andere dieren vast te leggen. Geloof me als ik zeg dat ik hiervan behoorlijk moet afkicken. Tijdens de wandelingen op de Regte Heide deze week, dacht een paar keer: "Ik loop even naar de tapuiten." Vervolgens bedacht ik mij een paar seconden later dat ik ze alleen met de verrekijker kon bekijken. Vandaar deze keer bloemen die ik heb vastgelegd met de macrolens. Op de Eikenlaan staan honderden boshyacinten in de bermen. Ik bekijk ze vanuit allerlei invalshoeken om te zien hoe ik ze het mooist vast kan leggen.

In één voortuin staan heel veel lelietjes van dalen. In mei en juni genieten veel mensen met volle teugen van dit verfijnde bloemetje. In de tuin als vaste plant of los in een vaasje vrolijkt ze ons op. Mij vrolijkt ze in ieder geval op. Aan de licht gebogen stelen hangen soms wel twaalf klokvormige bloemklokjes. Ieder klokje heeft zes blaadjes die aan elkaar vastgegroeid zijn. Wanneer ik er naar Google lees ik dat dit bloemetje symbool staat voor absolute zuiverheid, prilheid, oprechtheid en discretie. Maar het belangrijkste: ze staat symbool voor geluk. Deze prachtige betekenis maakt het gelijk erg belangrijk om op 1 mei een bosje lelietjes-van-dalen te geven aan iemand die je liefhebt.

Deze geeftraditie is een oud Germaans gebruik: een ode aan Ostara, de godin van de aanstaande lente en het opkomende licht. Om deze belangrijke godin te eren gooiden de Germanen lelietjes-van-dalen in vreugdevuren. Dit was een teken van respect en om te laten zien dat ze in haar goddelijke waardigheid geloofden.

Uit de fijne klokjes van het lelietje-van-dalen komt geen geluid, maar een heerlijke zoete geur. Waarschijnlijk wil ze ons vertellen dat de zomer voor de deur staat. Dat we moeten gaan genieten. De bloemenstelen vol met zuiverwitte belletjes zijn dan ook erg geliefd in de parfumindustrie. Maar hou het bij kijken en ruiken, want dit onschuldig ogende bloemetje is namelijk giftig. Ik heb niet aan ze geroken. Wel heb ik gekeken en gepoogd ze zo mooi mogelijk vast te leggen.

6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page